Mail ons
Boek afspraak
Nederlands Nederlands
Engels English

Haar en haarverlies

Haar

Wist u dat er gemiddeld tussen de 90.000 en 150.000 haren op uw hoofd groeien? Haren groeien gemiddeld 0,3 millimeter per dag en bestaan uit het eiwit keratine. Een haar groeit uit een haarwortelzakje dat zich net onder de huid bevindt en dat samen met een talgklier een haarfollikel vormt.

Haarcyclus

Elke haar maakt een eigen cyclus door. Een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Haren blijven gemiddeld 2 tot 6 jaar groeien en komen dan 2 tot 3 weken in een overgangsfase terecht om vervolgens 3 maanden te rusten.

Wanneer het haarwortelzakje overgaat van rust naar groei, wordt het oude haartje weggeduwd door het nieuwe groeiende haartje. 85% van de haren op het hoofd zitten in de groeifase. Het haarwortelzakje kan deze fases slechts 20 tot 30 keer in een leven doorlopen. Door deze cyclus verliezen we elke dag zo'n 50 tot 100 haren. Niets om u zorgen over te maken.

U hoeft dus absoluut niet verbaasd te zijn als u een serieuze pluk haar aantreft in de douche. Verliest u veel meer haren per dag, dan spreken we van haaruitval.

Haarverlies

Bij meer dan 95 procent van de mannen en vrouwen is haaruitval genetisch bepaald. Deze vorm van kaalheid wordt met een duur woord Alopecia androgenetica genoemd. Het wordt ook wel 'klassieke mannelijke kaalheid' genoemd en zoals de omschrijving al doet vermoeden wordt het veroorzaakt door mannelijke hormonen (androgenen). Verwarrend omdat zowel mannen als vrouwen te maken krijgen met Alopecia androgenetica! Vrouwen hebben echter naast vrouwelijke hormonen (oestrogenen) ook mannelijke hormonen (androgenen). De hoeveelheid mannelijke hormoon in het bloed is vóór de menopauze vaak te laag om zichtbaar haarverlies te veroorzaken. Na de menopauze neemt hoeveelheid vrouwelijke hormoon af waardoor er verhoudingsgewijs meer mannelijke hormonen in het bloed zijn die het proces van haaruitval versnellen, met helaas als gevolg minder en dunner wordend haar ook onder de dames.


Factoren van haaruitval

De drie voornaamste factoren die mannelijke haaruitval bepalen zijn:

  1. erfelijke factoren (genen);
  2. hormonen;
  3. leeftijd.

Hoe zit dit?

Elk haarwortelzakje heeft een receptor. Dit is een plekje waar maar 1 of enkele stofjes precies op passen. Denkt u maar aan een slot op de deur, vaak past er maar 1 sleutel op het slot.

Bij haarverlies is testosteron (een mannelijk hormoon, een androgeen) dé grote boosdoener. Een iets andere vorm van testosteron (Dihydrotestosteron), DHT, gaat op de receptor zitten en maakt een verbinding. Uw erfelijke aanleg (uw genen) bepalen hoe gevoelig de receptor van het haarwortelzakje is voor DHT. Wanneer de DHT op zijn receptor gaat zitten zorgt het er namelijk voor dat een haartje minder lang kan groeien (een kortere groeifase) waardoor het haar steeds korter, dunner en fijner wordt. Uiteindelijk kunnen er op deze manier dus kale plekken ontstaan.

Cel van haarwortelzakje


Andere Oorzaken haarverlies

Haarverlies kent meerdere oorzaken en is niet altijd ‘het normale mannelijke patroon van haarverlies”. Vaak bent u zich hier helemaal niet bewust van en heeft u zelf niets bijzonders gemerkt aan de hoofdhuid of de abnormale manier waarop u uw haren verliest. In deze gevallen is signalering goud waard! Het stoppen en afremmen van de onderliggende aandoening heeft dan onze prioriteit. Zo kunnen we proberen de kostbare haren niet verder verloren te laten gaan. Elke haar die niet verloren gaat hoeven we tenslotte ook niet te reconstrueren.


Leeftijd behandelingen

We kunnen kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 6 jaar behandelen, dit hangt af van de mate waarin het kind stil kan zitten of liggen. De maximale leeftijd hangt af van de gezondheidstoestand en medicatiegebruik. Belangrijk is vooral dat men geen bloedverdunners gebruikt.


Omvang van het probleem

Haarverlies leidt niet alleen tot praktische problemen, zoals bijvoorbeeld de styling van het haar, maar het tast ook het zelfvertrouwen aan. Het kan ervoor zorgen dat je je minder aantrekkelijk voelt. Haar lijkt vaak op jonge leeftijd zo vanzelfsprekend dat het, op het moment dat het haar begint uit te vallen, het veel impact kan hebben. Je raakt niet alleen je haar kwijt maar ook een stukje van je identiteit.

De aantallen mensen die ermee te maken kunnen gaan krijgen zijn immens groot. Zo is 30% van de mannen van 30 jaar kaal, 50% van de mannen van 50 jaar kaal en 70% van de mannen van 80 jaar kaal. Voor vrouwen liggen deze aantallen anders. Slechts 3-6% van de vrouwen onder de 30 wordt hiermee geconfronteerd. Het percentage loopt echter gestaag op, waarbij 40% van de vrouwen op 80 jarige leeftijd te maken heeft met dit probleem.

 

Maak vrijblijvend en gratis een afspraak


Maak een afspraak